El celler Modernista de Gandesa

20.6.08




Aquarel•la cedida generosament per la pintora Àngels Cid


Farà cosa d’un any que el Celler Cooperatiu de Gandesa saltava a la palestra per la nominació, mitjançant votació popular, com la cinquena meravella del patrimoni cultural material de Catalunya, de les set, alhora que la Generalitat de Catalunya el va declarar, en el seu moment, Bé Cultural d’Interés Nacional.

És obra de l’arquitecte modernista César Martinell i Brunet (1888-1973), deixeble de Lluís Domènech i Montaner, d'August Font i Carreras i de l’Antoni Gaudí, que va ser construït a l’any 1919.

Us en podríem dir moltes coses d’aquest celler i fer que aquest post es convertís en una llista de dades arquitectòniques i/o estadístiques, però pretenem una cosa ben diferent: ENGRESCAR-VOS A VISITAR-LO...

És un edifici bell on el precoç mestratge de l’arquitecte va conjuminar harmoniosament elements de la tradició arquitectònica catalana amb tractament modernista, l’estilització i l’adequació a l’ús al qual anava destinat l’edifici.

Cèsar Martinell, sens dubte, va saber captar l’essència d’un tarannà, de la personalitat d’aquesta terra i de la seva gent, que gira, en gran part, en la cultura del vi, però no de qualsevol vi, sinó d’un vi poderós, digne, personalíssim, acollit a la Denominació d’Origen de la Terra Alta, i va apostar per tot això, per tot el seu potencial, que des de la venda a granel s’ha posicionat a les cartes de vins de restaurants amb estrelles Michelin.

Sobre el vi de la Terra Alta us prometem un altre post més endavant, però a Cèsar Martinell no se li pot negar intuïció i “olfacte”, no?

Si fem dotze quilòmetres, a Pinell de Brai, hi trobem un altre magnífic celler del mateix arquitecte, que competeix en bellesa amb el de Gandesa, però per les seves singularitats caldria fer una apart: les voltes s’alcen com un càntic al cel que li confereix una atmosfera de catedral gòtica, i un fris ceràmic amb dibuixos de Xavier Nogués, que si avui les podem contemplar és per pura casualitat, perquè de la mateixa manera que podem contemplar les imatges també podem observar els senyals, a l’edifici, dels acarnissats bombardejos que va patir la població de la comarca durant la luctuosa Guerra Civil.

Clicant els cellers accedireu a sengles pàgines web. Trobareu a l'apartat "Anem a la Terra Alta" més informació d'interés sobre la comarca. Avís per a navegants: el cant de la llegendària Serena us pot encisar virtualment, no restareu immunes.

Cap comentari

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies pels vostres comentaris que sempre ens agrada rebre.

Advertim que els comentaris amb contiguts ofensius i poc respectuosos seran retirats.

Besets!

Tradueix-m'ho al:

Pinterest

Instagram

Entrades populars

© la quinta de luculus
blog design by Elai Design