Cim i Tomba

4.7.08






És un plat tradicional i mariner de Tossa de Mar: els pescadors quan salpaven a la mar apariaven platillos amb el peix pescat durant la jornada, en la mateixa embarcació.

Us convidem a visitar la vila de Tossa de Mar perquè és excepcional, té un Museu Municipal on us espera alguna que altra sorpresa, gaudireu de les seves platges, de passejades inoblidables –romàntiques, històriques, comercials, amb sabor...- i diem amb sabor en el sentit figurat i en el literal perquè la gastronomia és privilegiada.

Durant el mes de setembre restaurants de la vila participen activament en la campanya gastronòmica del Cim i Tomba. Algun d’ells ofereix el plat habitualment en la seva carta o en el menú mariner, distingint-lo del diari.


Ingredients:

Per al fumet:
o 2 l d'aigua
o 1 brot de fonoll
o 1 brot de farigola
o 1 kg de peix de roca
o Ametlles

Per al plat:
o 1 kg de patates
o 1 kg de peix de carn blanca i dura (bastina, rap, lluerna, etc.)
o 4 cabeces d’alls
o 1 ceba
o 2 tomàquets
o Oli d'oliva
o Sal
o Safrà
o Fumet de peix
o Allioli

Preparació:
Preparem primer el fumet. Posarem a bullir en l’aigua en una olla, on hi afegirem el fonoll, la farigola i el peix de roca. Fer-ho bullir durant una hora. Mentre bull el fumet, farem una picada d’ametlles i les afegirem al fumet.

Sofregirem la ceba amb les cabeces d’all senceres i els dos tomàquets, que afegirem al fumet, que un cop fet colarem i reservarem per un costat el fumet i per l’altra les cabeces d’all senceres que després utilitzarem per muntar el plat de cada comensal.

Després de netejar, salar, i fer rodanxes el peix l'enfarinem i el fregim. Amb l’oli que haurem fregit el peix hi fregim les patates mal tallades a daus. Reservar.

En una cassola de terrissa, hi posem les patates, les cabeces d’all i el peix. Ho posem al foc, amb una mica de fumet que no ho acabi de cobrir, i el safrà. Anar sacsejant la cassola i remullar el peix amb el fumet, deixant-ho bullir durant cinc minuts. Tirar l'allioli per sobre, sacsejant de nou la cassola i quan arrenqui el bull, ho tapem i es retira del foc.

Suggeriments:
o Per emplatar a cada comensal se li col•loca la seva porció de peix, patates i la cabeça d’alls i se li amaneix amb la salseta pel damunt.
o No cal dir que aquesta recepta demana productes de primera qualitat, d’elaboració pròpia –com ara l’allioli- i el peix fresc.
o Proveu d’acompanyar el plat amb algun dels vins blancs del Celler Espelt (Denominació d'Origen Empordà).

Notes:
o Si no feu l’allioli proveu a fer-ne un de negat.
o Hi ha moltes versions de com fer el Cim i Tomba, la recepta que hem triat potser no és la més purista però ens sembla que respecta aquesta i li afegeix algun que altre matís que la fa interessant
o El plat se’l coneix també amb els noms de: Cimitomba, Simitomba, Cim-i-Tomba
o Trobareu informació del municipi i turística a:

Informació municipal
Informació turística

Cap comentari

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies pels vostres comentaris que sempre ens agrada rebre.

Advertim que els comentaris amb contiguts ofensius i poc respectuosos seran retirats.

Besets!

Tradueix-m'ho al:

Pinterest

Instagram

Entrades populars

© la quinta de luculus
blog design by Elai Design